středa 15. července 2015

Moderní domácnosti a jejich chytré technologie

Do našich domácností vstupují moderní technologie tak obrovským tempem, že se tomu nestačíme divit. Tyto moderní vymoženosti v dnešní době označujeme jako „chytré“ technologie. Pojem „chytrý dům“ neznamená, že se v každé místnosti nachází například chytrá televize nebo chytrý telefon, ale „chytrý dům“ je výraz pro označení staveb, které jsou opatřeny inteligentním systémem, který ovládá veškerá zařízení v domě.


Chytré domácí systémy

Zařízení domu pracují v jednom systému jako například světla, topení, žaluzie, AV technika, domácí spotřebiče, dveřní komunikace, zabezpečovací systémy, meteostanice, rekuperace a mnoho dalšího. Toto nám přináší mnohem větší úsporu a pohodlí než kdyby byli tyto technologie řízeny samostatně, a ještě k tomu můžeme řídit celý

dům například pomocí tabletu, chytrého telefonu nebo chytré TV. K dispozici jsou také samozřejmě zjednodušené vypínače, dotykové displeje a dálkové ovládání. Řízení domu je velmi snadné, chápající situace a problémy bez dlouhého racionálního uvažování a umožňuje i vzdálené řízení. Můžete například pomocí instalovaných kamer zkontrolovat Váš domov, aktivovat simulaci přítomnosti v domě, abyste učinili opatření proti vloupání.

Chytrý dům a jeho hospodaření

Elektřina, plyn a voda, přesně tyto spotřeby energie chytrý dům sleduje a umožňuje Vám jejich přesnou kontrolu a ještě k tomu s nimi dokáže velmi dobře hospodařit a velmi výrazně snižuje výdaje na fungování domácnosti. Je-li to možné, tak chytrý dům dává přednost levnějším zdrojům energie a velmi chytře reguluje vytápění v jednotlivých místnostech. Uvedeme si zde názornou ukázku - systém chytrého domu si je vědom, jaká teplota je v místnostech a jaká teplota je v okolí domu, ví, jestli svítí slunce a jestli je léto nebo zima. V tomto případě může tedy vhodně naklopit žaluzie a tím zvýší příjem tepla ze slunce ještě před tím, než začne topit a vlastně využívat dražší energie. K pouhému dotápění využije samozřejmě levnější energie jako například tepelné čerpadlo.

Řízení domu pomocí jediného tlačítka

Chytrý dům si je vědom, zda je den nebo noc a jestli vychází slunce o půl páté nebo téměř v sedm hodin. Vaše běžné ráno vypadá asi tak, že musíte zkontrolovat okna, zatáhnout žaluzie, zkontrolovat spotřebiče, zhasnout a spustit alarm. Prostě a jednoduše toto děláte každé ráno a pořád dokola. Toho všeho se nyní můžete jednoduše zbavit pomocí jediného tlačítka, protože chytrý dům má svou hlavní roli v podobě praktického pomocníka.

8 komentářů:

  1. Manžel je technologický nadšenec, takže ještě než jsme postavili náš dům, tak mi bylo jasné, že v něm bude spousta vychytávek a nemýlila jsem se :-D . U spousty věcí ani pořádně nevím, k čemu jsou, natož jak se ovládají. Radši se o ně nezajímám, abych s nimi něco neudělala. V domě nám nechybí ani takový alarm, který je v dnešní době potřeba, protože je strašné, jak jsou neustále vykrádané domy. I topení máme moderní. Přítelovi se nejvíc líbila tepelná čerpadla země-voda , tak jedno vybral.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě nad tím tepelným čerpadlem teď také dost uvažujeme. Známí ho mají a prý jsou s ním moc spokojení. Jestli se nepletu, tak oni se k němu dostali tím způsobem, že si zadali poptávku na tento poptávkový portál a počkali si na nejvýhodnější nabídku. :-) Asi to uděláme podobně.

      Vymazat
    2. Jak to dopadlo? My taky uvažujeme. Dohnaly nás k tomu ty rostoucí ceny energií. Potřebovali bychom začít na vytápění šetřit. O tomto tématu obecně jsem si v poslední době četla hodně článků a narazila jsem někde na informaci, že na vytápění se dá prý ušetřit i pomocí rekuperační jednotky. Nemá s tím některá z vás náhodou zkušenost? Díky moc.

      Vymazat
  2. Musím říct, že já jsem velkou fanynkou moderních a chytrých technologií v domácnosti. My například doma máme takové ty chytré žárovky, které jdou ovládat přes telefon. To je super věc. Teď jsme je dokonce rozšířili i o LED pás, který lze také ovládat přes telefon. Ten nám dokresluje atmosféru v našem obýváku.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zajímala by mě jedna věc. Jak to doma děláte například s kabely? Mám v obýváku hodně elektroniky a bohužel to znamená, že jsou i všude možně natahané kabely. Kéž by všechno mohlo být bezdrátové. Potřeboval bych tel spletenec nějak vyřešit. Napadlo mě koupit takové ty příchytky kabelů, myslíte, že to pomůže?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, já jsem si nedávno do obýváku koupil 5.1 audiosystém a taky mě ty kabely pěkně štvaly. Příchytky to vyřešily. Co ale ještě nemám úplně vyřešené je akustika místnosti. S tím bude potřeba něco udělat. Máme dost velký obývák a zvuk se tam šíleně rozléhá. Přemýšlel jsem nad tím, že by to mohly vyřešit třeba akustické obklady.

      Vymazat
  4. Můj manžel velice dbá na bezpečnost našeho domu a vždy chtěl inteligentní dům. Na začátku našel stránku na internetu, kde našel kalkulačku úspor za vytápění, kde mu poradili jak a kde ušetřit za teplo. Dalším krokem byl kameroví systém a vše co je potřeba pro inteligentní systém domácnosti, abychom mohli všechno ovládat přes aplikace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo to šetření energií teď taky hodně řeším. S elektřinou toho už bohužel moc asi neudělám, ale rád bych se zbavil závislosti na plynu. Naštěstí máme rodinný domek, takže mám víc možností. Osobně se nejvíc přikláním k té, že si tady odtud koupím krb nebo krbová kamna a následující zimu budu topit v nich.

      Vymazat