sobota 3. května 2014

Ochrana majetku pomocí kamerového systému

Ochrana majetku pomocí kamerového systému

Kamerové systémy jsou jedním z prvků, které napomáhají ochraně soukromého vlastnictví. Jedná se však o poměrně komplexní oblast, která se neustále vyvíjí. Pojďme se tedy podívat na základní složky kamerových systémů (anglicky Closed Circuit Television – CCTV) a nejnovější trendy v této oblasti.

kamerové systémy

Součásti kamerového systému

Běžný kamerový systém se skládá ze tří základních částí. Tou nejdůležitější jsou pochopitelně kamery samotné, jelikož snímají určitou oblast. V dnešní době dělíme kamery na tři základní tipy – analogové, které mají nižší kvalitu obrazu a jsou již prakticky na ústupku; IP kamery, které jsou asi nejběžněji užívaným řešením a nabízejí kvalitní záznam; a HD SDI kamery, jež nabízí výstup v HD rozlišení.
Druhou ze základních složek kamerového systému je monitor, na kterém je možno sledovat výstup z jednotlivých kamer a neméně důležitým prvkem je i záznamové zařízení, na kterém jsou nahrávky uchovány pro případnou pozdější kontrolu. Kamerový systém je pak možno rozšířit i o mikrofon a reproduktory.

Oblasti využití

Jak již bylo zmíněno v úvodu, kamerové systémy jsou vhodné pro ochranu soukromého vlastnictví. Hodí se tedy všude, kde potřebujete zabezpečit cenný majetek, což znamená, že jsou vhodné jak pro privátní využití (pozemky, chaty,…), tak i do komerční sféry (prodejny, sklady,…).

zabezpečení pomocí kamerového systému

Trendy

Kamerové systémy jsou rozvíjející se odvětví. V dnešní době se hovoří především o rozpoznávání tváří (což u některých lidí vyvolává obavy) a automatizovaném provozu, kdy systém sám vyhodnocuje atypické chování (někdy i ve spolupráci s mikrofonem). Tyto oblasti jsou však stále ještě ve vývoji a k dokonalosti jim ještě něco málo chybí.

Jak vybudovat bezpečnostní kamerový systém?

Potřebujete-li sami zabezpečit svůj majetek bezpečnostním kamerovým systémem, pak vám doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří se v oblasti pohybují již delší dobu. Vzhledem ke komplexnosti oboru byste totiž sami nad výstavbou bezpečnostního kamerového systému strávili spoustu času a pravděpodobně byste nedosáhli stejných výsledků jako odborníci. V Čechách se ke špičkám v oboru řadí například Alarmové Systémy CZ.

4 komentáře:

  1. Pokud si člověk chce zabezpečit svůj domov a vlastně i celý pozemek, tak je určitě dobré mít nějaký kamerový systém. Z hlediska zabezpečení je ale podle mě dost účinný například i obyčejný plot. Ideálně takový, přes který není na váš pozemek vidět. Právě v tomto ohledu se mi hrozně líbí takové ty plechové plotové lamely. Ty plní přesně tento účel a i esteticky vypadají skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. No, musím říct, že mě takový kamerový systém relativně nedávno vlastně zachránil krk. Měla jsem v práci pracovní úraz a zaměstnavatel se to snažil uhrát na moji nedbalost. Nebyla to pravda. Naštěstí to ale bylo celé natočené na kamerách a zaměstnavatel pak musel uznat, že chyba byla na jeho straně v nedostatečném zabezpečení.

    OdpovědětVymazat
  3. Toto bych už dlouho chtěl také. Bohužel žijeme ve čtvrti, kde už několikrát v minulosti k vykrádačkám domů došlo. Nám se to zatím vyhlo, ale určitě je dobré být na to připravený. Letos tedy určitě chci do nějakého kamerového systému investovat. Zároveň s tím bych určitě chtěl i nějaký větší plot a nejspíš bych investoval i do nějaké brány na míru.

    OdpovědětVymazat
  4. V dnešní době je kamerový systém prakticky nezbytnost. Taky doma máme. Když už jsme ale u tohoto tématu, co si myslíte o pořízení zbraně za účelem ochrany majetku? Šli byste do toho nebo ne? Právě určité okolnosti mě donutily nad tímto začít přemýšlet a pořád se nemůžu rozhodnout jestli do toho jít nebo ne. Nikdy jsem zbraň nedržel v ruce, tak nevím.

    OdpovědětVymazat