středa 22. dubna 2015

Účinné zabezpečení Vašeho domova v době, kdy nejste doma

Účinné zabezpečení Vašeho domova v době, kdy nejste doma

Pokud se chystáte na delší dobu odcestovat z Vašeho bytu či domu, jednou z nejdůležitějších věcí, na které je třeba myslet, je otázka kvalitního zabezpečení. Abyste co nejvíce snížili rizika, že Váš domov bude vykraden, není nezbytně nutné mít drahé alarmy, bezpečnostní dveře nebo jiné nákladné druhy zabezpečení.

Právě majetková kriminalita je nejčastějším druhem trestných činů a i proto je důležité, abyste zabezpečení Vašeho domova nijak nepodcenili a při návratu z dovolené nebo služební cesty nebyli nepříjemně překvapení.

V tomto článku si představíme několik typů bezpečnostních systémů a služeb, jež jsou u nás běžně dostupné, a řekneme si, jaká jsou základní preventivní opatření, s jejichž pomocí minimalizujete riziko vykradení.


Bezpečnostní systémy a patrolová služba

Abychom předešli vykradení našeho domu či bytu, vyplatí se investovat do vhodného a účinného zabezpečovacího systému. Naprostým základem jsou kvalitní dveře vybavené bezpečnostním zámkem – jejich výběr nepodceňujte a nechte si poradit od odborníků.

Další možností, zvláště pokud máte doma opravdu hodně cenností, jsou např. kamerové systémy nebo speciální bezpečnostní alarmy. Tato zařízení mohou být navíc napojena na centrálu, která v momentě, kdy dojde k vniknutí zloděje na Váš pozemek, pošle na toto místo svého bezpečnostního pracovníka. Některé monitorovací systémy si můžete pomocí chytrých aplikací propojit i se svým mobilním telefonem a v případě, že dojde ke spuštění alarmu, budete o situaci ihned informování prostřednictvím esemesky, případně i fotky z kamerového systému. Velkým plusem je u těchto systémů fakt, že připojení na centrálu PCO si můžete nechat nastavit pouze na období, kdy budete na dovolené nebo služební cestě a nemusíte tak za tuto službu platit po celý rok.


Další variantou zabezpečení je tzv. patrolová služba. Jedná se o profesionální příslušníky fyzické ostrahy. Fyzická ostraha bude v nepravidelných časech jezdit kolem vašeho objektu, aby mohli provést kontrolu, zda je vše v pořádku.


Pojištění domácnosti se vyplatí

Kromě výše zmíněných bezpečnostních systémů je ještě jeden důležitý a přitom často opomíjený způsob, jak zabezpečit naše cennosti – jedná se o pojištění majetku. Vhodným řešením je např. pojištění domácnosti, do něhož můžete zahrnout veškeré vybavení Vašeho domova včetně elektroniky, nábytku, hotovosti, šperků a dalších cenností. Zvláště pokud máte doma vysokou finanční hotovost nebo jiné cennosti o vysoké hodnotě, rozhodně byste neměli zbytečně riskovat a pojištění si uzavřít. Mít ve svém domově cennosti o vysoké hodnotě bez jakékoliv pojistky, je zbytečný hazard, který se Vám může vymstít. U některých předmětů se pak doporučuje i pořízení jejich fotky, případně opsání sériových čísel, abychom v případě, že dojde k jejich krádeži, urychlili a usnadnili práci pojišťovně a policii.

Základní prevence proti vykradení

Na závěr Vám ještě poradíme pět základních tipů, jak zvýšit zabezpečení Vašeho domova. Pokud se těmito radami budete řídit, výrazně tak snížíte riziko případné loupeže.

Zamykejte

Naprostým základem a samozřejmostí je při odchodu vždy zamykat dveře, a pokud bydlíte v nižších patrech, tak i zavřít všechna okna. Velkou chybou je nechávat náhradní klíče ležet např. pod rohožkou nebo na okenním parapetu – tuto chybu dělá spousta lidí a zbytečně tak lupičům usnadňuje práci.

Nenahrávejte zbytečně zlodějům

Další chybou, kterou mnoho lidí dělá je to, že zbytečně informují o tom, že odjíždějí na delší dobu pryč. Dávat takový příspěvek např. na Facebook, a navíc tak, aby si jej mohl přečíst úplně každý, je velkou chybou, která může přilákat potenciální zloděje. Naopak výborným preventivním opatřením jsou zařízení, jež simulují naši přítomnost – např. světla, která se sama rozsvěcují, televize, která se sama zapne atd.

Nevystavujte své cennosti

Vyplatit se může i nedávat příliš najevo, jaké cennosti doma máme – např. když si pořídíte novou elektroniku, tak nenechávejte prázdnou krabici ležet pohozenou venku u popelnice atd. Pokud budete svoje cennosti příliš vystavovat, snadněji tím přilákáte případné lupiče.

Udržujte svůj pozemek upravený

Pokud máte vlastní dům, je určitě lepší mít dobře upravený a udržovaný prostor před ním – v takovém prostředí se pak lupičům pracuje hůře než na neudržovaném a tmavém místě. Ideálním opatřením jsou pak např. pohybová čidla, která snímají jakýkoliv pohyb na Vašem pozemku.

Informujte Vaše sousedy

O Vaší delší nepřítomnosti je dobré informovat Vaše nejbližší sousedy – a to zejména proto, aby Vám mohli vybrat poštovní schránku (když je přeplněná, je to signál, že jste na dovolené a může to přilákat lupiče), zalít květiny a případně občas zkontrolovat, že je vše v pořádku a zda kolem Vašeho bytu či domu nekrouží nikdo podezřelý.

8 komentářů:

  1. Všechny základní body proti vykradení splňujeme a ještě jako bonus jsme si koupili alarm , který bezpečnost našeho domu zvýší. Máme ho zapnutý celý rok, ale hlavně když jedeme na dovolenou, tak mám jistotu, že se nevrátíme do vykradeného domu.

    OdpovědětVymazat
  2. No, my náš dům máme zabezpečený podle mého názoru dobře. Horší je to ovšem se zahradou. Máme ji sice obehnanou pletivem, ale v zadní části zahrady jsou na pár místech díry. Navíc máme problém s tím, že se nám na zahradu často dostává sousedův pes, který se pod plotem podhrabává. To by ale snad šlo vyřešit pomocí podhrabové desky.

    OdpovědětVymazat
  3. S manželem jsme si vždy mysleli, že náš dům je nedobytný hrad. Bohužel jsme se velice spletli, jak se říká příležitost dělá zloděje. Před měsícem jsme odjeli na dovolenou a já jsem špatně zavřela jedno okno v přízemí. No za blbost se platí, samozřejmě nás vykradli a ukradli mi ocelové šperky.

    OdpovědětVymazat
  4. Co si budeme povídat, nejlepší zabezpečení jsou sousedi. Máme takovou domluvu, že když nejsme doma, tak si koukáme po domě, jestli se někdo necourá po zahradě a tak. Navíc my mu chodíme krmit králíky a on nám, takže v tom domě vždycky někdo je. Spíš řeším takové to pasivní zabezpečení jako třeba hromosvod projekt, protože s tím už ani soused nic neudělá. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek. Myslím si, že zvlášť v dnešní době je zabezpečení opravdu důležité. Z vlastní zkušenosti ale můžu říct, že pokud chcete mít svůj majetek zabezpečený, není často potřeba do nějakého systému investovat desetitisíce. Velice dobrou službu podle mého názoru mohou udělat například i vhodně umístěné fotopasti.

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou super tipy, takové se určitě v dnešní době hodí. Já teď také hodně přemýšlím o investici do nějakého lepšího zabezpečení našeho domu. Nedávno jsem totiž vzala část svých úspor a nakoupila za ně stříbrné slitky. Ráda bych je ale nějak uchránila, přecejen v tom mám celkem dost peněz. Minimálně to bude chtít nějaký trezor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stříbro v dnešní době vysoké inflace určitě není špatná volba. Taky jsem přemýšlela jak své úspory uložit a zvažovala jsem buď zlato nebo stříbro. Pokud na tom ale chcete i něco vydělat, tak jsou tu lepší možnosti. Například investice do půjček nejsou špatné. Kamarád se tomu věnuje a ty výnosy jsou prý hodně zajímavé.

      Vymazat
  7. Tak to my třeba dům naštěstí zabezpečený máme. Před pár lety tady v okolí bylo dost vloupaček, tak jsme investovali do bezpečnostního systému. Co ale nemáme zabezpečené je naše auto. Je to celkem staré auto, tak jsem si říkal, že nějaké zabezpečení je zbytečné. Teď ale přemýšlím, že do něj koupím alespoň nějaký alarm. Díval jsem se, že to mají třeba tady.

    OdpovědětVymazat